Om Sus

Sus Holger

Stamnamnet Sus kommer från min morfar, Sus Holger som också älskade katter. Sus är ett gårdsnamn, gården ligger i Transtrand i Västerdalarna. Morfar och mormor bodde i Sälen. Jag var ofta hos dem under min uppväxt och minns hur jag nästan lite avundsjukt önskade att jag var katten Tusse. Jag har alltid varit omgiven av olika slags djur. Jag tycker så mycket om den direkta, kravlösa kärleken och den tysta kommunikationen…och så den där förmågan djur har att känna in och ge tröst. När yngsta sonen visade sig vara allergisk mot de två bondkatter vi hade,trodde jag aldrig vi skulle kunna ha katt igen. Det var smärtsamt och tomt att sälja de två älskade personligheterna. Då kände jag inte till rasen sibirisk katt. Stort TACK Ulrika Olsson Ylletrollet’s Maine Coon, som tipsade om rasen och som alltid är behjälplig med kunskaper som mångårig uppfödare och domare! Till vardags jobbar jag som bildlärare och specialpedagog. På fritiden är det katterna som gäller, det blir mys, promenader och utställningar emellanåt. Jag hoppas få lite mer tid och lust även för mitt konstnärliga skapande. Titta gärna mina skapelser handens tingulrikahedvall.se.

foto: Louise Matsson

Tankar

Jag tänker följa SVERAKs regler och rekommendationer för avel och uppfödning. Jag tänker också följa Pawpeds hälsoprogram för den Sibiriska katten. Det betyder regelbundna tester av hjärtan samt test av FIV, FeLV och blodtypning.  Mina katter är Sibirer utan inslag av Neva masquerade (NEM), Colour point (CS) i sju generationer bakåt. Då rasen är allergivänlig och bör fortsätta vara så, vill jag hålla uppfödningen så fri det går från inslag av andra raser. Min ambition är att bli diplomerad uppfödare och att läsa för att bli diplomerad i Pawpeds kurser.

Tack

Stort tack till Britt och Cassandra Ellénius, AmiliiSibiri’s Sibiriska katter, för förtroendet att få köpa Sally, för fantastiskt fint stöd på utställningar, alla råd och hurrarop! Stort tack också fina Anna och Tove Ljungberg, Sallys första mattar för bra råd, stöd och hjälp på utställningar!!!

Stort tack Heidi Larsson, Klockarbackens Sibiriska katt, för förtroendet att få köpa Bob och för alla bra råd och uppbackning!

Stort tack också Louise Matsson för foton och hjälp med denna hemsida!

Tack Maria Hagström för alla fina foton!