foto: M Hagström
Kattungarna blir registrerade i SVERAK, de får flytta tidigast när de är 14 veckor gamla. De är då vaccinerade mot kattpest och kattsnuva samt avmaskade och chipmärkta. Kattungarna är veterinärbesiktigade före leverans samt försäkrade för dolda fel genom Agrias Avelsförsäkring i tre år. Föräldrarna till kattungarna har båda genomgått sedvanliga tester samt vaccinationer. De sedvanliga testerna är t ex för det ärftliga hjärtfelet kallat HCM samt ärftlig njurcancer PKD. 

Intresserad?

Om du är intresserad av att köpa en kattunge, ta gärna en första kontakt via mail uhedvall@gmail.com eller sms 073-0576995. Jag är mycket mån om att köpet ska bli bra både för dig och katten som lämnar katteriet. Var beredd på frågor som:
  • Ska katten vara till sällskap eller avel?
  • Hur mycket tid kommer du att ha för katten?
  • Har du redan något djur eller vana av djur sedan tidigare?
  • Hur du bor. 
När jag pratat med och helst träffat alla som är intresserade, väljer jag ut vilken kattunge som troligen skulle passa med vem. Jag vill att det ska bli så bra "matchning" som möjligt. Känns det rätt för dig/er blir kattungen reserverad/bokad.
Jag säljer katter för avel enbart till registrerade uppfödare i SVERAK/WCF eller motsvarande kattförbund i annat land. 
Reserverad/bokad - kattungen är reserverad, men ingenting är klart och kattungen kan bli ledig igen.
Tingad - jag tillämpar sällan tingning då alla kattungar utvärderas för eventuell avel ända fram till dess att de är tolv veckor.
Såld - hela köpeskillingen är erlagd. Kattungen är nu i köparens ägo och ansvar. 
Det är mycket viktigt att OM du som köpare har allergi, testat i ett par testhem innan reservation och senare köp. Det blir svårt och känslomässigt jobbigt med återköp.
Genomfört köp:
Efter genomfört köp vill jag gärna bibehålla kontakten och kommer att finnas till hands för frågor, råd och hjälp så långt mina kunskaper räcker. Om inte kan svara, lovar jag att undersöka frågan och återkomma! Det vore roligt att få hälsa på om jag har vägarna förbi. 
Jag kan inte att lämna några utställnings- eller avelsgarantier. Om katten säljs till avel ser jag helst att katten inte används i avel med syskonrasen Neva Masqueradue (NEM) och absolut inte i annan blandrasavel. Det med respekt för alla tidigare uppfödares gedigna avelsarbete och tankar kring avel inom rasen. Jag vill också att avelsprogrammet för HCM följs samt att katten sammanlagt får max runt 20 kattungar under sin avelstid. 
Jag vill att du som sällskapskattköpare kastrerar katten och gärna att du scannar för HCM någonstans mellan tre och fem års ålder. Kontakta mig inför detta, då endast vissa veterinärer är godkända. 
SVERAKS köpekontrakt/överlåtelseavtal används. Jag önskar också att katten kommer att vara fortsatt:
  • försäkrad och får den vård som behövs vid sjukdom eller skada utan fördröjning. OM det värsta skulle hända, att katten förolyckas eller dö av sjukdom vill jag snarast informeras. Det kan vara att både försäkringsbolag och jag som uppfödare kommer att behöva kunskaper via obduktion, om orsaken till kattens bortgång om orsaken till det tragiska är oklart.
  • årligen vaccinerad
  • får den stimulans den behöver som innekatt samt utrymmen där den kan vara fredad från både små människohänder och andra djur genom t ex hyllor, kojor och klösträd.
  • inte utsätts för onödig stress genom att lämnas ensam största delen av dygnet eller utsättas längre tid för högljudd miljö, bråk och konflikter.